Modernizacija CNC strojeva i zamjenska oprema

Moderna industrija u svijetu visoke tehnologije danas se teško može zamisliti bez CNC stroja, koji nam nudi mogućnost različite strojne obrade vrlo složenih oblika raznih materijala. CNC stroj vrlo je zastupljen u automobilskoj industriji, gdje se koristi za obradu različitih dijelova koji moraju biti vrlo precizni, ali ga se može pronaći u svakoj grani industrije, pa čak i u „kućnoj“ primjeni.

Iako su velika industrijska postrojenja mjesto gdje najčešće susrećemo ovakve strojeve, nije rijedak slučaj da se manji CNC može pronaći u jednostavnijim i manjim proizvodnim procesima. Široka primjena i mogućnost modernizacije odlična su prilika da nam se obratite, jer tvrtka PROEL Automatizacija d.o.o. nudi svojim kupcima mogućnost modernizacije CNC mašina svih primjena, kao i zamjenu neispravnih dijelova.

Veliko iskustvo u raznim industrijama (automobilska, prehrambena, drvna, itd.) daju nam za pravo smatrati nas idealnim rješenjem za vaše potrebe modernizacije postrojenja. Naši iskusni inženjeri automatizacije pomoći će vam realizirati svaku vašu želju i pružiti kompletnu tehničku podršku za naše proizvode i usluge.

Imamo veliko iskustvo
  • AC Brushless motorima (sa resolverima, enkoderima)
  • DC motorima s tahogeneratorima i enkoderima
  • DC Brushless motorima
  • PCI Motion Control karticama
  • PLC kontrola (ABB, Siemens, Delta)
  • CNC kontrolnim panelima (Delta, NCT)
  • Kontrola od 1-2 osi do multi-osnih aplikacija
  • G-kod čitači
Oprema za CNC
U sklopu modernizacije nudimo i dobavu/zamjenu: svih tipova senzora (induktivnih, optičkih…), svih tipova instrumenata (tlak, temperatura…), frekventnih pretvarača i motora, PLC uređaja, HMI/SCADA panela, krajnjih sklopki i pedala, enkodera i Joystick-a, tipkala, lampice, glavne sklopke, semafori, pneumatika, kao i zaštitna sklopna oprema.

Koje su prednosti CNC stroja

Riječ CNC je zapravo skraćenica od Computer Numeral Control, odnosno, računalno numeričkog upravljanje. To je potpuno automatizirani stroj koji radi bez izravne ljudske intervencije. Uz pomoć kodiranih instrukcija vrlo će precizno i jako brzo izraditi sve što možete zamisliti. U velikim industrijama mogu se međusobno povezati, te raditi neovisno jedan od drugome.

S obzirom na to da se određene mašine mogu programirati da javljaju grešku, odnosno kvar, CNC operater može se baviti drugim poslovima dok vaši strojevi neprekidno proizvode. Sve to kada zbrojimo, dolazimo do činjenice da CNC stroj donosi veću produktivnost, smanjuje mogućnost greške i otpada, što donosi višestruku koristi i veću profitabilnost.

Programiranje i puštanje u rad

CNC stroj se programira u G kodu, koji ima podatke o poziciji dijelova i daje jasne upute za pravilan rad i pozicioniranje alata stroja. Nakon modernizacije vašeg stroja slijedi testiranje i puštanje u rad, a u mogućnosti smo ponuditi vam i uslugu zamjene neispravnog dijela CNC uređaja.

Moderniji CNC uređaji u industriji mogu se povezati na računalo, preko kojeg onda primaju instrukcije o radu putem mreže, USB uređaja ili CD-a. Danas su CNC operateri vrlo traženo zanimanje, a kvalitetni operateri mogu svaku vašu dizajnersku želju pretočiti u kod i masovnu proizvodnju.

Programi Mastercam i Solidcam i upravljanje CNC-om

Sami program za CNC može se pisati ručno, red po red, prema jasnim uputama, ali i pomoću raznog softvera zar računalo. Najpoznatiji softveri za programiranje CNC-a su MasterCam i Solidcam, te vjerujemo kako nije potrebno objašnjavati da je taj način puno brži i efikasniji.

Što se upravljanja strojem tiče, tu postoje dva načina. Upravljačka jedinica za CNC stroj može biti tipke i ekran na samom stroju, ali i kao softver na računalu. Upravljačka jedinica sastoji se od adresno numeričke upravljačke jedinice, te strojno upravljačke jedinice. Funkciju mora poznavati svaki CNC operater.

Izrada specijalnog stroja vs kupnja CNC uređaja

Iako je činjenica da je CNC stroj vrlo precizan, zbog potrošnog alata i lošeg rukovanja strojem može doći do neočekivanih troškova i gubitaka u proizvodnji. Stoga bi uređajem morali upravljati isključivo kvalificirani CNC operateri. No, to je situacija i sa svim drugim strojevima u industriji, a ono što mnogi smatraju najvećom manom CNC-a jest njihova cijena.

Za sve zadatke manjeg opsega prevelika su investicija. Ako trebate neki stroj koji će služiti samo određenoj svrsi, opcija izrade specijalnog stroja možda bi bila bolja opcija. Tu uslugu također nudi naša tvrtka, stoga nam se možete obratiti s povjerenjem.

Nazovite nas ili pošaljite upit

Veliko iskustvo u raznim industrijama (automobilska, prehrambena, drvna, itd.) daju nam za pravo smatrati nas idealnim rješenjem za vaše potrebe modernizacije postrojenja. Naši iskusni inženjeri automatizacije pomoći će vam realizirati svaku vašu želju i pružiti kompletnu tehničku podršku za naše proizvode i usluge.

Zastupstvo za 40-ak različitih renomiranih brendova svrstava nas među lidere za dobavu i zamjenu opreme za industriju, čime možemo osigurati dobre cijene, brzu isporuku i tehničku podršku za velik broj brendova.

Zamjena dijelova za CNC mašine

Osim što vam možemo ponuditi uslugu modernizacije vaših  CNC strojeva, stojimo vam na raspolaganju i oko zamjene dijelova za CNC mašine. Bilo da se radi o servo pogonu, frekventnom pretvaraču, motoru, senzoru, mjernom instrumentu, PLC-u, tipkalu, sklopki, enkoderu, pnaumetici, zaštitnoj sklopci – imamo sve!

Naše sestrinske tvrtke zastupnici su za brojne renomirane proizvođače opreme za industriju, te smo vam u mogućnosti naći kvalitetno rješenje za svaki kvar i problem. S obzirom na veliki izbor i lager u Zagrebu, u mogućnosti smo riješiti vaš problem brzo i efikasno. Javite nam se s povjerenjem.

Zastupstvo za 40-ak različitih renomiranih brendova svrstava nas među lidere za dobavu i zamjenu opreme za industriju, čime možemo osigurati dobre cijene, brzu isporuku i tehničku podršku za velik broj brendova.

Moglo bi vas zanimati: Izrada strojeva

Galerija slika

CNC primjena u industriji

Retrofiting strojeva za kamionske felge (Hrvatska)

Naziv projekta: Retrofiting strojeva za kamionske felge Opseg isporuke: Izrada elektro ormara, EPLAN dokumentacija, zamjena servo motora, zamjena NC jedinice, motion kontroler, ožičenje, puštanje u rad. Lokacija: Hrvatska

ABB – PLC

Delta Servo Drives

Pošaljite nam upit

GDPR izjava

1 + 7 =