Machine vision – računalni vid za kontrolu kvalitete

Još ne tako davno gledali smo sci-fi filmove u kojima je robot imao moć skeniranja i obrade podataka samo jednim kratkim pogledom, u izuzetno kratkom vremenu. Mislili smo da je to tehnologija daleke budućnosti. No, „I’ll be back“ je došao brže no što je itko očekivao i našao primjenu u industriji u finalnom i najvažnijem lancu proizvodnje – kontroli kvalitete proizvoda.

Za tu svrhu stvoren je takozvani machine vision, odnosno, računalni vid kao sustav koji koristi industrijske kamere kako bi unaprijedio proizvodni proces. Možemo ga koristiti u velikom broju industrija, i to za potpunu provjeru proizvoda, jer je u stanju obraditi nekoliko sličica visoke rezolucije u jednoj sekundi, te determinirati stanje, veličinu, oblik i pohraniti sliku, odnosno, odrediti ispravnost proizvoda.

Posjetite nas, jer smo nedavno za potrebe prezentacije izgradili vlastiti sustav računalnog vida preko kojeg vam možemo najbolje dočarati sve prednosti upotrebe, te pobliže odrediti koje sve funkcije kontrole kvalitete trebate kako bi optimizirali vlastiti proizvodni sustav.

Baza znanja
 • IFM industrijskim kamerama
 • Datalogic industrijskim kamerama
 • Baumer – Smart i Industrijske kamere
 • SensoPart – Smart kamere
 • AlliedVision – Industrijske kamere
 • Cognex – Smart kamere
 • Integracijom kamera s ABB i Siemens PLC-ima
Machine vision u industriji
 • Prehrambena industrija
 • Drvna industrija
 • Farmacija
 • Strojogradnja (proizvodnja strojeva)
 • Robotika

Neka računalo bude voditelj kontrole kvalitete

Kako bi bili sigurni za što vam računalni vid treba i kako ga najbolje upotrijebiti, pozovite nas kako bi pregledali vaš pogon, pripremili instalaciju za kamere i pustili uređaje za kontrolu kvalitete proizvoda u pogon. I tu započinje magija koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Na taj način se možete uvjeriti na licu mjesta da je ovo sustav koji je prijeko potreban kako bi smanjili troškove proizvodnje i poboljšali kvalitetu proizvoda. Ugradnjom sustava računalnog vida smanjujete mogućnost izlaska lošeg proizvoda sa proizvodne trake, što stvara veću efikasnost i veću bazu zadovoljnih kupca.

Barkod, oblik, boju i veličinu – sve možemo skenirati

Dok je proizvod još na proizvodnoj traci, smart kamera i ugrađeni računalni vid pregledavaju ga nekoliko puta u sekundi. Kontrola se vrši sa svih strana i analiziraju se svi podaci o kvaliteti proizvoda. Zamislite koliko radnji bi inače trebali učiniti kako bi pregledali proizvod? Imati čitač koda, zatim kontrolora kvalitete, pa upotrijebiti alat za mjerenje dimenzija, kutova i slično u jednom znači ušteda svih resursa.

Jer, ovako to činite pomoću kamere i sve je gotovo u sekundi. Inteligentna kamera će detektirati oštećenja, pregledati dimenzije, popunjenost ambalaže ili pakiranja, očitati i dekodirati 1D ili 2D barkod, prepoznati kvalitetu otiska i za vrlo kratko vrijeme vi ćete biti sigurni kako imate maksimalnu kvalitetu proizvoda koji silazi sa trake, još dok je ona u pokretu.

Baza podataka, trendovi, grafovi – povijest skeniranja

Industrijska kamera vrši provjeru kvalitete na svim materijalima od kojih su proizvodi sačinjeni, čita i provjerava sve znamenke barkoda, a takva vrsta kontrole izuzetno je prikladna kod ispisa LOT brojeva, datuma i vremena proizvodnje, jer automatski prepoznaje vrstu fonta i svaku znamenku ponaosob, i odmah signalizira kada proizvod zadovoljava ili ne zadovoljava kvalitetu, te pohranjuje rezultat u bazu podataka, sa precizno označenim vremenom.

Optička inspekcija kakvu posjeduju industrijske smart kamere stvarno su bez premca. Ako niste sigurni da li je proizvod oštećen, koristite Machine Vision sustav kako bi bili sigurni da na proizvodu ne postoje krhotine ili neželjena napuknuća. Detekcija oštećenja kod ovakvih kamera na najvišem je mogućem stupnju.

3D optičko skeniranje objekta dimenzije i razine

Ako želite biti sigurni da dimenzija proizvoda odgovara zadanom standardu, sustav će izvršiti 3D optičko skeniranje, sve kako bi bili sigurni da je proizvod u gabaritima sa specificiranim dimenzijama i konfiguracijom strukture.

Trebate li odrediti razinu tekućine u bocama, popunjenost palete ili kutije u koju pakirate proizvode, inspekcija pomoću kamere pobrinut će kako bi svaki milimetar bio upotrijebljen na optimalan način.

Machine vje naš izbor za proizvodni proces

Član smo grupacije koja zastupa niz renomiranih tvrtki koje proizvode smart kamere i Vision sustave (tj. machine vision) poput tvrtki Baumer, IFM, Datalogic te vam možemo izraditi plan sustava s proizvodima koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i industriji.

Smart kamere skeniraju i sortiraju proizvode

Vision sustav prepoznavanja koristi jednu ili više kamera visoke razlučivosti koji prepoznaju dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, a svrha mu je unaprjeđenje završne kontrole proizvoda pomoću sustava skeniranja i naprednih kamera, te dodatnih elemenata poput rasvjetnih tijela, upravljačkog modula i objektiva kamere.

Smart kamere za računalni vid imaju velike mogućnosti, a zahtijevaju minimalno održavanje, u velikoj većini slučajeva svodi se samo na čišćenje objektiva, dok je povrat investicije u Machine Vision sustavima svega nekoliko mjeseci. 

Pozovite nas kako bi izvršili inspekciju vašeg prostora, te vam preporučili optimalan sustav za kontrolu kvalitete koji će ubrzati proces proizvodnje, te vam omogućiti da ne bacate novac i vrijeme na proizvode koji nisu sukladni standardima.

Moglo bi vas zanimati: Industrijski robot

Galerija slika

Računalni vid u industriji

Sustav za optičku inspekciju plastičnih dijelova krovnog nosača WV (Slovenija)

Naziv projekta Sustav za optičku inspekciju plastičnih dijelova krovnog nosača WV Lokacija: Mirna (Slovenija) Kupac: Tomplast Opseg isporuke: Siemens PLC, Siemens HMI, Baumer Smart kamere,...

Kontrola kvalitete u automobilskoj industriji (Slovenija)

Naziv projekta: Robotska ćelija za kontrolu kvalitete proizvoda u automobilskoj industriji Opis projekta 3D navigacija Kuka robota + ćelija za kontrolu kvalitete + pakiranje i sortiranje...

LMI 3D SMART SCANNERS

Baumer industrijske kamere

Pošaljite nam upit

GDPR izjava

6 + 14 =