Industrijske vage i sustavi vaganja u industriji

Industrijske vage i kompletni sustavi za nadzor i tehnologiju upravljanja procesa vaganja u industriji automatizirani su pomoću PCL-a, te centralno upravljani pomoću SCADA sustava. Nadzor vaganja vršimo pomoću kontrolera, kvalitetnih mjernih senzora, pretvarača i ćelija za vaganje.  Sav nadzor obavlja se preko jedince PLC-a, a prikupljene podatke prosljeđujemo na SCADA i MES sustave, koji vrše detaljnu analizu podataka te njihovu obradu.

Našim klijentima donosimo razvijene sustave vaganja i proizvode tvrke Laumas, čija je glavna odlika visoka prilagodljivost na različite tipove proizvodnih linija, dok im je najveći adut pristupačna cijena. Takvi sustavi podrazumijevaju pouzdane i učinkovite detektore težine, razvrstavanje, detektore stranih tijela i sistemska rješenja za preradu hrane, finu kemijsku industriju, proizvodnju mesa, peradi i ribe, medicinskih proizvoda, u logistici, te ostalim industrijama.

Baza znanja - industrijske vage
 • Mjerni pretvarači i mjerne ćelije (Laumas, Mettler Toledo).
 • Integracija sustava vaganja s PLC-om (ABB, Siemens i Delta).
 • Integracija sustava vaganja sa SCADA -om (Progea, Wonderware, WinCC).
 • Izrada mehaničkih nacrta za sustave vaganja u programima ACAD i SolidWorks.
Primjena vage u industriji
 • Prehrambena industrija.
 • Drvna industrija.
 • Farmacija.
 • Građevinska industrija.

Uporaba vage u industriji

Vage koristimo u većini automatiziranih industrijskih sustava:

 • Prilikom ulaska sirovina ili materijala u sustav – važemo kako bi bili sigurni da ćemo dobiti pravu količinu potrebnog materijala.
 • Prilikom izračunavanja potrebnih sirovina za pokretanje proizvodnje.
 • U proizvodnji, kada pouzdani instrumenti i potpuna kontrola omogućuju analizu u stvarnom vremenu pa na taj način još tijekom procesa proizvodnje smanjujemo broj proizvoda koji ne zadovoljavaju standarde.
 • U punionicama – kada vam pružaju potpunu kontrolu nad procesom punjenja i omogućuju punjenje i pakiranje željene količine materijala, odnosno proizvoda.
 • Prilikom pakiranja – kada integrirani senzori i komponentne za vaganje djeluju zajednički sa računalnim vidom tj. vizualnom kontrolom i senzorima za detekciju metala.
 • Prilikom transporta – mjerne ćelije i vage za prikaz točnih vrijednosti korisne su za vršenje kontrole proizvoda netom prije isporuke.

Statičko i dinamičko vaganje u industriji

U tehnologiji vaganja razlikujemo statičke i dinamičke sustaveDinamičko vaganje odvija se pomoću složene opreme koja se koristi za vaganje predmeta u samom procesu obrade ili pakiranja, odnosno vaganje se provodi u trenutku kada se predmet kreće (vaganje u pokretu). Dinamično vaganje upotrebljava se u linijskoj proizvodnji , a glavna prednost mu je što sprječava protok nestandardnih proizvoda, odnosno proizvoda manje mase ili prepunjene proizvode. Takvo rješenje povećava produktivnost i smanjuje troškove proizvodnje, posebice u farmaceutskoj, industriji hrane i pića te kemijskoj i ostaloj neprehrambenoj industriji.  

Statičko vaganje u industriji podrazumijeva da je proizvod statičan u odnosu na mjerni uređaj (vage), odnosno da se važe u trenutku dok je stabilan i nepokretan, što pruža veću preciznost i točniji rezultat, ali je brzina vaganja nešto sporija u odnosu na dinamičko vaganje.  Nadzor vaganja vršimo pomoću kontrolera i kvalitetnih mjernih senzora, pretvarača i ćelija. Sav nadzor obavlja se preko jedince PLC-a, a prikupljene podatke prosljeđujemo na SCADA i MES sustave koji vrše detaljnu analizu podataka te njihovu obradu. 

Paletne vage za mjerenje težine na rampi

Paletne vage odgovaraju dimenziji EU paleta te su dizajnirane za što jednostavniji prihvat tereta. Najčešće se ugrađuju u skladištima i na pretovarnim rampama što skraćuje vrijeme utovara i rukovanja. Povezane su sučeljem koje osim osnovnih funkcija vaganja, brojanja uzoraka, postotka, prosječne težine i zbrajanja omogućuje i prijenos podataka u centralni sustav.

Platformske vage u industriji

Platformske vage svoju najširu primjenu nalaze u industrijskim sustavima jer su povoljne, prenosive i pogodne za različitu upotrebu. Opcionalno dolaze sa softverom koji omogućuje analizu podataka.

Viseće vage (mobilne)

Montiraju se na sve tipove industrijski tračnica, a konstruirane su tako da učinkovito važu obješene proizvode dok su im dijelovi posebno dobro zaštićeni od utjecaja vlage i drugih vanjskih utjecaja.

Dozirne vage 

Za naše klijente vršimo automatizaciju procesa doziranja u pripremi komponenti  tj. prilikom pripreme smjesa, neovisno o tome jesu li od sipkih ili tekućih materijala. Takve vage često upotrebaljavamo u prehrambenoj industriji, primjerice mesnoj, kao i u sustavima pakiranja.

Čitav sustav bazira se na mjerenju mase pomoću pretvornika, odnosno kontrolera, čije podatke zatim uspoređujemo sa zadanim vrijednostima i šaljemo podatke u SCADA sustav na daljnju obradu. Sustav dozirnih vaga je potpuno integriran u ostale industrijske sustave.

Prednosti automatiziranog sustava vaganja

Veliki broj tvrki muku muči sa otpadom. Često se sirovina koja prethodno nije kontorlirana javlja kao proizvodni višak. Na taj način ona postaje otpad. Vaganjem smanjujemo mogućnost otpada i viška sirovine u proizvodnji.

Višak proizvoda u proizvodnji javlja se kada unaprijed ugovorena količina proizvoda premaši svoj broj usred nepreciznog rada stroja. Vaganjem proizvoda i implementacijom vage i brojanje proizvoda smanjujemo tu mogućnost te pravilno možemo odrediti kada zaustaviti proizvodnju.

Vage i mjerne ćelije za Automatizirano vaganje u pokretu

Sustavi vaganja u industriji koje razvijamo potpuno su automatizirani,  te mogu biti integrirani u sve važnije proizvodne procese kako bi smanjili vrijeme reakcije te postigli veću učinkovitost. Automatizirano vaganje integrirano u druge jedinice – trake, strojeve, izolatore, instrumente uobičajeno je u razvijenim industrijama, pri punjenju, kontroli kvalitete i sličnim procesima gdje su potrebni izuzetno precizni i točni mjerni moduli.

Industrijsko vaganje u pokretu sprječava nagomilavanje proizvoda na skladištu, te smanjuje brzinu potrebnu za operacije skladištenja i transporata. Vage služe i za finalnu inspekciju proizvoda, kada nam mogu jednostavno prikazati da li je proizvod u skladu sa standardima pa na taj način možemo izbjeći skupe povrate isporučene robe.

Moglo bi vas zanimati: Machine learning – Računalni vid

Galerija slika

Vage u industriji

Sustav tračnog dinamičkog vaganja rasutog graška (Hrvatska)

Naziv projekta: Sustav tračnog dinamičkog vaganja rasutog graška Opseg isporuke: Siemens PLC, Siemens HMI, Siemens Sivarex vage, programiranje, kompletno preožičenje, puštanje u pogon....

Sustav za mjerenje težine iverica (Hrvatska)

Naziv projekta: Sustav za kontinuirano mjerenje težine iverica Opseg isporuke: Izrada EPLAN projekta, izrada elektro ormara, programiranje i puštanje u pogon Siemens PLC i HMI, montaža,...

Progea SCADA sustav

Laumas Sustav vaganja

Pošaljite nam upit

GDPR izjava

5 + 13 =