Energetska učinkovitost u industriji kroz nadzor potrošnje energenata

Velik napredak u racionalizaciji potrošnje energenata u industriji uočljiv je unazad samo nekoliko godina, posebno zbog rasta ulaganja u sustave za nadzor potrošnje energije, čime se mjeri energetska učinkovitost u industriji (KPI), koja je potaknuta tržištem i regulativama razvijala nove tehnologije, sve u cilju poboljšanja utroška energije i rasta održivog poslovanja. No, prvi korak prema uštedama kreće iznutra, odnosno od nadzora i optimizacije potrošnje.

Današnji industrijski sustav nezamisliv je bez dugoročnog plana gospodarenja električnom energijom ili ostalim energentima unutar sustava. Zato je investiranje u nadzor sustava potrošnje energije prijeko potrebno  za  postizanje efikasnosti (KPI) strojeva i proizvodnih postrojenja što posljedično osigurava znatne uštede u poslovanju, pruža bolje planiranje, poboljšava konkurentnost na tržištu i jamči povrat uloženih sredstava u kraćem do srednjem roku.

Nadzor potrošnje energenata kroz
  • SCADA sustavProgea Movicon & NeXT (kao i modulima ProEnergy & ProLean)
  • ABB ili Siemens PLC
  • Analizatore mreže tvrtke Seneca ili Lumel
  • Strujnim transformatorima
Primjena u industriji
  • u prehrambenoj industriji,
  • drvnoj industriji,
  • cementnoj industriji,
  • automobilskoj industriji,
  • papirnoj industriji
  • metalnoj industriji, i dr.

Kako se kontrolira potrošnja električne energije

Uštede energije postižemo putem nadzora, analize i optimizacije potrošnje, s ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnih pogona. Svojim klijentima isporučujemo cjelovita rješenja koja uključuju implementaciju i puštanje u rad sustava nadzora i optimizacije, kao i obuku vaših djelatnika u našem trening centru.

Sveobuhvatna platforma nadzora potrošnje električne energije, ali i drugih energenata poput plina, vode ili komprimiranog zraka, dostupna je kroz module ProEnergy, kojeg koristimo za nadzor utroška i protoka energije, te ProLean koji služi za nadzor KPI, odnosno performansi strojeva i proizvodnih postrojenja. Nadzor, analiza i sama optimizacija moguće je vršiti putem SCADA sustava  Progea NeXT, talijanske tvrtke Progea, čiji smo ovlašteni zastupnici.

Progea SCADA uz module ProEnergy i ProLean

Vezano, preporučujemo nadogradnju postojećeg sustava na platforme SCADA Progea Movicon i NeXT, kao i  ugradnju ABB ili Siemens PLC-e, uz analizatore mreže Seneca ili Lumel, te implementaciju strujnih transformatora.

Uz navedene platforme dotok, kvaliteta i utrošak električne energije i ostalih energenata u potpunosti je kontroliran, a također otklonjena je i mogućnost smetnji i nestalnih frekvencija u naponskoj mreži. Također, nema više potrebe za sklopovskom upravljačkom opremom, jer pored veće efikasnosti strojeva i sustava značajno se smanjuju ulaganja u održavanje.

Više sustava za energetsku učinkovitost

Jednostavno povezivanje svih sustava u jednu kontrolnu jedinicu jamči bolji pregled dok je pristup informacijama o korištenju energije vrlo transparentno te je jednostavno možete pratiti putem intuitivnog sučelja. Identificirajte potencijalne uštede uz bolju preglednost potrošnje, pratite održive uštede promatranjem izvora energije i jasnim indikatorima efikasnosti i dobijte mogućnost promatranja poboljšanja u realnom vremenu.

Precizni i vremenski određeni podaci o potrošnji nesumnjivo će dovesti od smanjenja troškova nabave energenata, dok će naš sustav značajno smanjiti vrijeme prikupljanja podataka i izradu izvješća.

Potencijali za uštedu su veliki, samo ih treba prepoznati.

Zašto mjeriti KPI u industrijskom postrojenju

Proel Automatizacija izvodi sustave nadzora potrošnje i kvalitete svih tipova energenta vodećih svjetskih tvrtki, dok implementaciji pristupamo pojedinačno, vodeći računa o potrebama naših klijenata, te karakteristikama svakog procesa ponaosob. U svrhu što bolje optimizacije i automatizacije procesa tako ne gradimo samo baznu stanicu, već utičemo na čitav sustav.

U razvijenijim industrijskim procesima potrebna je adekvatnija razina funkcionalnosti što zahtjeva prilagodljiva rješenja, značajnu pouzdanost te performanse potrebne za integraciju različite opreme. Zato uz standardnu opremu razvijamo i specijalne algoritme za upravljanje i nadzor energetske učinkovitosti (KPI), te pružamo učinkovita rješenja za upravljanje sustavom na pouzdanoj i fleksibilnoj opremi tvrtki koje zastupamo.

Moglo bi vas zanimati: SCADA sustav po vašoj mjeri

Galerija slika

Energetska učinkovitost u praksi

SCADA nadzor i upravljanje potrošnje energije (Katar)

Naziv projekta: SCADA sustav za nadzor i potrošnju energije data centra Korišteni SCADA sustav: SCADA Progea Movicon NeXT Opseg isporuke: Isporuka Industrijskih PC, Ethernet, programiranje...

Progea SCADA Sustav

Lumel analizator mreže

Pošaljite nam upit

GDPR izjava

1 + 10 =