Referenca: Robotska ćelija u farmaceutskoj industriji

Izrada strojeva

Napisao: Stefan

24 rujna, 2020

Tvrtka PROEL Automatizacija u svoj bogati portfolio referenci dodaje zanimljiv projekt automatizacije u farmaceutskoj industriji. Klijent je pred nas postavio jasne zahtjeve, a konačni rezultat polučio je odlične rezultate, koji su donijeli veću efikasnost proizvodnje i smanjenje troškova.

Želja klijenta bila je povećati proizvodni kapacitet za tri puta, te automatizirati kompletan proizvodni proces, kako bi se što efikasnije odvijala proizvodnja. Naš tim inženjera bacio se na posao, te donio idejno rješenje koje je ispunilo očekivanja klijenta.

Zbog ugovora o tajnosti podataka (NDA), ime klijenta nismo u mogućnosti objaviti javno, ali vam možemo objasniti proizvodni proces koji je bilo potrebno modernizirati. Ukratko, govorimo o liniji za punjenje vreća s krmnim peletima (hrana za životinje).

Procesna linija za punjenje vreća s hranom

U projektu je bilo nužno izvršiti punjenje vreća, odnosno doziranje i vaganje na točnu težinu (25 kg). Nakon toga je slijedilo pakiranje, pa printanje i lijepljenje naljepnica s rokom trajanja uz kontrolu tih naljepnica uz pomoć industrijskih kamera (Vision sustav).

Nakon toga robotska ruka je slagala konačan proizvod na prazne palete, koja se po dovršetku slaganja transportirala do stroja za omatanje stretch folijom (tzv. wrapping), nakon čega je zapakirana paleta s proizvodima izlazila iz proizvodnog procesa.

Dizajn i razvoj strojeva na zahtjev klijenta

Svi strojevi korišteni u ovom proizvodnom procesu, kao što su dozirke, punilice, griperi i drugi specijalni strojevi , isključivo su naš proizvod, te su dizajnirani i izrađeni za potrebe ovog klijenta. Izuzetak u ovoj priči je omotač za stretch foliju, koji je kupljen kao gotov proizvod. Mehanički dio izrade strojeva djelo je naše parnetske tvrtke iz Automata grupe.

Osim toga, velik dio opreme koji je korišten u ovom projektu je iz bogate riznice naših principala, a izdvojit ćemo između ostalog; Siemens PLC, Weintek HMI, Delta frekventni pretvarači serije MS300, Delta servo drive, Laumas mjerne ćelije, Baumer VeriSens kamere, ReeR Svjetlosne zavjese, Euchner sigurnosni prekidači, Yaskawa robot, itd.

Proizvodni proces automatiziran u svakom elementu

Svaki dio ovog proizvodnog procesa je automatiziran, te su između ostalog isporučene i transportne trake, okretni stolovi, kontrolno vaganje, izrada LOT brojeva i ostali segmenti nužni da se kompletan proces odvija bez prekida, od početne do završne točke.

Svakako treba napomenuti kako je bitan dio projekta bio i sigurnost u proizvodnji, odnosno tzv. Safety of machinery standard. Napravljena je kompletna analiza, te su napravljene sve potrebne radnje kako bi se izbjegli potencijalni kvarovi i ozlijede.

Galerija: Pregled proizvodnog procesa

Ključ u ruke: Smanjeni troškovi, povećana efikasnost

Klijent je došao s jasnom idejom što želi, te nam predstavio sve segmente koje proizvod mora proći do konačnog proizvoda – omotane palete s proizvodima. Kao što je već prethodno navedeno, klijent je zahtijevao da se proizvodni kapacitet poveća za tri puta, a taj segment je u potpunosti zadovoljen.

Osim toga, broj ljudi koji je potreban u proizvodnom procesu smanjen je za minimum. Dok je u prethodnom procesu u svakoj smjeni radilo između 3 i 4 osobe, a govorimo četiri smjene, sada je u svakoj smjeni zaposlena samo jedna osoba. Time je smanjen trošak i očekivani povrat investicije.

Projekt u kratkim crtama:

  • Procesna linija za punjenje 25kg vreća krmnih peleta (hrana za životinje).
  • Robotska paletizacija proizvoda.
  • Samo 1 član posade radi po smjeni, a do sada su radila 3 ili 4 člana posade po smjeni.
  • Podigli smo kapacitet proizvodnje 3 puta.
  • Dizajn i razvoj strojeva smo radili kompletno sami (dozirke, punilice, griperi,…).
  • Projekt po principu „ključ u ruke“ – mehanika i elektrika.
  • Mehanički dio projekta radi kooperant iz Automata grupe.

Obratite nam se s povjerenjem

Tvrtka PROEL Automatizacija nudi kompletnu uslugu projektiranja i izrade jednostavnih i zahtjevnih industrijskih sustava, a koja uključuje bazni inženjering, projektiranje, izradu elektro ormara, programiranje SCADA, PLC, DSC sustava, opremanje pogona računalnim vidom i industrijskim robotima, puštanje u pogon i održavanje sustava.

Nazovite nas na +385 (1) 5588 988 ili nam pišite na info@proel.hr , a mi ćemo naći najbolje rješenje za vaše probleme.

Moglo bi vas zanimati

Data centar (JAR)

Data centar (JAR)

Naziv projekta: Upravljanje i monitoring data centra Opseg isporuke: EPLAN projektiranje, programiranje i puštanje u...